EL DIA SIN CARRO

Den 22 september här i Bogotá är en dag som kallas ”El día sin carro”, vilket betyder ungefär ”Dagen utan bil”. Endast kommunal trafik, posten och såklart polis, ambulans och brandkår är tillåtna att köra på gatorna. Inga personbilar, inga motorcyklar eller moppar, inga lastbilar är tillåtna.

Jag blir så himla stolt över borgmästaren Gustavo Petro som tar miljöproblem allvarligt. Och stolt över Colombia, som inte är ett västerländskt land men ändå kämpar för en bättre miljö. Jag har aldrig hört talas om en stad som gör så här, tänk vad coolt det skulle vara om man införde detta i varenda stad, i vartenda land kanske 3 gånger om året. Ungefär som ”Earth hour”.

Förutom att det är bra för miljön, så var denna dag sjukt uppskattad av mig. Något jag absolut HATAR med Bogotá, är trafiken. Det går inte en enda dag utan att man sitter fast minst en timme, vilket är förståeligt eftersom det bor cirka 14 miljoner människor här, men ändå. Nu när det börjar bli sommar och riktigt varmt här, så blir värmen bara värre av alla bilar. Dessutom blir luften helt katastrofal av alla avgaser och det är inte så kul för lilla mig som har astma…

 

calle

calle2

calle3

Kommentera