NÄR MAN SLÅSS MOT GOLIAT.

Yttrandefrihet. Tryckfrihet. Frihet. Och hotet mot dem. Det är ord som har cirkulerat i tidningar och sociala medier den senaste tiden. Det hela började i Paris där två bröder utförde en massaker på satirtidningen Charlie Hebdo’s kontor. Förra veckan utsattes Danmark för en terrorattack då huvudmålet var svensken Lars Vilks, som höll i en konferens. Gemensamt för dessa fall? Både Hebdo och Vilks hade avbildat profeten Muhammed. Summan av kardemumman är att hela Europa samt USA har engagerat sig för att försvara vår yttrande- och tryckfrihet. Det har varit stora marscher där flera högt uppsatta politiska ledare har deltagit. Vilket absolut är fint och bra, då yttrande- och tryckfrihet är stommen för demokrati. Samtidigt kan jag inte hjälpa att bli spyfärdig på hela grejen..

Det finns en man på denna jord som heter Edward Snowden. Snowden var tidigare anställd hos CIA och arbetade som konsult åt USA:s nationella säkerhetstjänst NSA. Snowden avslöjade sekretessbelagda dokument som visade existensen av storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt som USA med NSA och andra amerikanska säkerhetstjänster genomför. Detta strider med det fjärde tillägget i den amerikanska konstitutionens berömda ”Bill of Rights”.

The right of the people to be secure in their persons, houses, papers, and effects, against unreasonable searches and seizures, shall not be violated, and no Warrants shall issue, but upon probable cause, supported by Oath or affirmation, and particularly describing the place to be searched, and the persons or things to be seized.”

De hemliga dokumenten avslöjade att massövervakningen inte endast är begränsad till USA. USA och Europa har avtal som tillåter USA ta del av allt som vi i Europa gör på nätet och med våra mobiler. Massövervakningen är ett globalt hot mot alla människors personliga integritet och också ett hot mot den västerländska ”demokratin”.

  • EU’s datalagringsdirektiv säger att alla uppgifter om dina telefonsamtal, dina SMS och vem du har kontakt med på nätet ska registreras.
  • EU’s Swift-avtal med USA säger att uppgifter om alla dina banktransaktioner ska skickas i bulk till USA.
  • EU’s penningtvättsdirektiv gör det allt svårare att använda kontanter, och kräver att bankerna ska ta aktiv del i att kontrollera vad du gör med dina pengar.
  • EU’s PNR-avtal (”Passenger Name Record”) handlar om att samla in alla uppgifter om hur du reser, så att USA kan registrera de uppgifterna.

this-is-edward-snowden

Förståeligt är att president Obama och den amerikanska administrationen INTE gillar dessa läckor. Men hur reagerade det amerikanska folket? Hur reagerade Euorpa?

Snowden är efterlyst av USA och lever som politisk flykting. Han ansökte om asyl i 21 europeiska länder där demokrati förespråkas. Samtliga gav honom kalla handen. Både Venezuela och Bolivia erbjöd Snowden asyl, men USA tillsammans med Europa satte stopp för det och bröt där och med mot internationella lagar.

Vart Snowden idag befinner sig är…. Ryssland. Trots så många ”demokratiska” länder i väst, så är det RYSSLAND som skyddar Snowden. Now ain´t that ironic, huh? Om Rysslands avsikt med det hela är att vara goda och stå upp för det rätta eller om det är att reta gallfeber på USA. Det kan inte lilla jag svara på. Men förmodligen är syftet det senare alternativet.

http://www.svtplay.se/video/2678295/snowdens-flykt/dokument-utifran-snowdens-flykt-avsnitt-121. Detta är en länk till SVT play och i detta program kan ni se berättelsen om Snowdens flykt. Jag rekommenderar starkt att ni tittar på det om ni har 59 minuter över.

Jag vet inte om min poäng med detta inlägg är så tydligt. Men kort och gott kan jag väl säga. Att när du går och lägger dig ikväll. Kom ihåg. Att när du vaknar, kommer du vakna till en västerländsk värld där ledare marscherar för din rätt att kunna avbilda profeten Muhammed som en hund. För det är jätteviktigt att du har din rätt att avbilda vem som helst som en hund. Samtidigt, fördöms och jagas en man man som avslöjar hur de länder som kallar sig ”demokratins högsta företrädare” i hemlighet, utan lagligt stöd, agerar mot allmänhetens intresse genom att utföra handlingar som avviker från rättssamhällets principer. Men återigen. Friheten att rita en hund är viktigare än att veta sanningen om hur vårt samhälle styrs och fungerar…

maWrHsa

 

2 thoughts on “NÄR MAN SLÅSS MOT GOLIAT.

Kommentera