The Land Of The Free?

Jag läste idag en artikel på aftonbladet att kommunen Mjöby i Sverige har enats om ett förslag att föbjuda uthyrning av burkinis. ”Det är vårt ansvar att arbeta för ett jämställt samhälle och människors lika värde, säger Anneli Sjöström (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden”.

Jag läste därefter kommentarena som folk har skrivit. Och återigen, gjorde det mig mörkrädd. Som vanligt sitter människor och skriver att ”burkini hör inte hemma i det svenska samhället, ”Att det är kvinnoförtryck,  ”Att i Sverige förespråkar vi frihet”. Etc etc etc.

Jag förstår verkligen inte hatet mot burkan och/eller burkinin. Jag förstår inte heller hur folk kan bli upprörda över att en annan människa väljer att täcka sig? Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa en burkini, särskilt här i Argentina. Den skyddar mot solen (jag bränner mig här då solen är extremt stark) och så slipper man konstiga blickar från män och kvinnor.

Vad jag tycker är intressant är att människor pratar om frihet, som att svenska kvinnor och män skulle vara ”fria”. Vad dessa människor inte förstår är att dem faller offer för modet och följer det slaviskt som en bibel. Om en influencer eller Kim Kardashian har på sig en gul sko och en lila sko, så kommer halva Sverige’s befolkning nästa dag att också ha det. Även om dem inte ens tycker om att ha på skor i olika färger. När Kim Kardashian sedan kanske sätter på sig kondomer som skor, ja, då kommer befolkningen slänga sina färglada enparsskor och sätta på sig kondomer istället. Och det gäller egentligen inte bara kläder. Det gäller allt. Alltifrån att ha en iphone, till hur ens kök ska renoveras.  På vilket sätt symboliserar ett sådant beteende, frihet?

Om jag ska ha rätten att kunna välja att sätta på mig en blommig klänning, så kan inte jag ta ifrån rätten att en annan kvinna väljer att sätta på sig en burka. Logiskt sätt kan man inte begära friheten ”att få välja själv” och samtidigt begränsa andra människor från att också ha den möjligheten, bara för att den andra personens smak skiljer sig från din egna.

Det är skönt att bo i Sydamerika. Här bryr sig folk verkligen inte om vad andra människor har på sig. They couldn’t care less. På gatan i Buenos Aires kommer du se alla typer av människor. Fashionistas, Dolce & Gabbana inspirerad classy style, folk i pyjamas, sportkläder, hippies, nunnor, tuttar som visas i överflöd och halva rumpan sticker ut, extremt konservativa judar och judinnor, folk i burka och sjal etc etc. Mångfald är ordet! Och ingen har problem med den andras stil. Folk lever sina egna liv och bryr sig inte om andras. Det är ett råd till mitt kära Sverige. Sluta blanda in er så mycket, lev livet!

Kommentera