MAANE LEAM FRIJJE

”Melodifestivalen” och ”Eurovision Song Contest” var årets höjdpunkt på TV när jag var liten. Jag följde verkligen tävlingarna slaviskt. Jag kämpade för att hålla mig vaken hela natten. Dessutom spelade jag alltid in dem på VHS och tittade sedan om och om igen.. Tyvärr som med allt så har med tiden tävlingarna gått ner sig rejält… Jag tittar inte längre på melodifestivalen, bara på ESC.

Men idag. Idag gjorde jag faktiskt det. Lustigt nog så var det i kväll två deltagare som båda två är adopterade från Colombia. Roligt hur universum fungerar ibland.

Utan att ha hört de andra bidragen tycker jag att den ena deltagaren, jojkaren Jon Henrik Fjällgren, förtjänar att representera Sverige i ESC. Varför? Jo, för att det skulle vara så himla häftigt att för en gångs skull sända ett personligt bidrag istället för ännu en tråkig ballad eller standardiserad poplåt. Vinner Fjällgren visar vi Europa Sveriges ursprungsbefolkning och vårt ursprungsspråk, samiska! Ett stort plus i kanten är att han just också är adopterad och inte ser ut som en traditionell same. Det gör hela grejen så gullig och så otroligt vacker. Mångfald ♥.

Överlag tycker jag att det är dags att ge samerna och samiska mer plats i vårt samhälle. Jag hade gärna önskat mer undervisning om samekulturen och samiska som språk när jag gick i skolan, istället för tusen timmar om medeltiden…

same

Kommentera