CAPITALISM / MATERIALISM

När jag var i Sydamerika var det en sak jag noterade väldigt starkt: Hur mycket skräp det låg i vattnet. Vid alla vackra turistställen var det ju såklart rensat men åkte man till lite okända ställen eller ut med båt kunde man hitta det ena och det andra som flöt upp. Alltifrån datorer, TV apparater, iphones, skor, leksaker och plastflaskor. Jag blev verkligen chockad. Jag önskar att jag hade fotograferat så jag hade kunnat visa er. Men tyvärr så hade jag nästan aldrig med mig telefonen när jag var ute på mina vildare äventyr.

Skräpet kommer dels från lokalbefolkningen, absolut. MEN. Det MESTA är från VÄSTVÄRLDEN. Det såg jag klart och tydligt när jag såg var det var som flöt upp.

Västvärlden har ju i flera år gjort smarta deals. Betala fattiga länder med mycket pengar för att kunna dumpa sitt avfall. Det finns jättemycket sopstationer i Afrika, på öar runt om Sydamerika eller Karbienländerna och i Asien. I Kina är flera storstäder helt och hållet förstörda av allt skräp. Det man inte räknar med är att när man bara dumpar allt skit på en plats, så lyckas det ändå ta sig iväg och hamna någon annanstans antingen för att de som skulle lagra skräpet bara slänger det i havet eller så lyckas det flytta på sig på egen hand.

bildkeonomi2

Jag blir så jävla trött och irriterad. Och äcklad av det bakomliggande problemet, vår konsumtion.

Allting har gått till en sådan överdrift. Förr i tiden när en vara skapades, så var ryktet och kvaliteten det viktigaste. Allting höll i nästan 20 år, förutom mat så klart. Och man behöver egentligen inte backa bandet så långt i tiden som till min mormors tid.

Min första nokiamobil hade jag i säkert sju år utan att den gick sönder. Jag testade till och med att kasta den från sjättevåningen (där jag bor), den överlevde utan en skråma. Idag går en Iphone sönder/blir seg efter ett år. Vår gamla TV höll i säkert 30 år, idag går TV-apparater, diskmaskiner, you name it, sönder efter cirka tre år.

ekonomi4

Jag läste idag att Apple sägs ha gjort den största vinsten på ett kvartal någonsin i år, på ca 18 miljarder kronor.. Det förvånar mig inte. Allting är uppbyggt för att bara köpa nytt och köpa nytt, hela tiden.Folk köper nya mobiler för att den som är gjord för en eller två säsonger sedan den är ”gammal och uråldrig”, och såklart, funkar inte. Apple byter dessutom sin design på laddare för iphones till nästan varje nya mobildesign. Varför? Varför kan man inte gemensamt skapa EN design för laddare som ska funka FÖR ALLA TELEFONER, oavsett vad du har för märke på den. Det är ett sådant förstörelse och slöseri. Det sorgliga är att elektronikprodukter har naturen svårt att bryta ned. Elektronik är inte mat eller kläder, som förmultnar snabbt.

Jag tycker att FN borde göra lagar om att varje land får ta hand om ALLT sitt eget skräp på eget territorium. Det skulle bli jävligt intressant, och kanske skapa en ”Wake up Call” när man får ta ansvar för sitt eget avfall. Tror INTE folk skulle tycka det var så kul…

Dessutom borde det stiftas internationella lagar om att företag MÅSTE göra produkter som garanterar LÅNG varighet. För tekniken finns, viljan gör det inte. Vissa argumenterar ”Ja men då bromas ekonomin ned om ingen konsumerar och då kommer arbetsgivare inte kunna garantera jobb, och då kommer det bli arbetslöshet osv osv”. Ja, absolut är det så. Men man kanske ska tänka på att vi kommer inte ens HA en jävla planet att BO på och kunna ha en fungerade ekonomi och företag osv om vi fortsätter som vi gör.

bildekonomi3

Men jag är inte dum… Så länge USA, Europa, Ryssland och Kina har den makt de har kommer inga ändringar ske…

Här är en video som ALLA borde titta på och kanske få en tankeställare:

 

Kommentera